Muntanya


EXCURSIONISME

L’excursionisme es defineix com el conjunt de diverses activitats (excursions, alpinisme, escalada, espeleologia, acampada, etc.) que tenen com a camp d’acció la muntanya.

Partint, doncs d’aquest fonament, la descripció reuneix, òbviament, totes les diferents modalitats que dins del bloc muntanyenc poden desenvolupar-se dins d’una entitat excursionista com la nostra.

En el cas, però, de la denominació d’aquesta branca de Muntanya, hem pres per a títol el mot “excursionisme”, no pas descriptivament sinó pel fet d’aplicar un terme genèric que no definís una modalitat específica concreta i que d’alguna manera identifiqués l’excursionisme bàsic.

Amb això, les activitats que organitzem són aquelles on les dificultats no arriben a graus elevats i que, partint de les d’iniciació pròpies per algunes d’elles, poden ésser les clàssiques excursions, bé per muntanya, bé per indrets turístics-culturals, caminades populars, marxes de regularitat, i d’altres possibles sortides amb el mateix esperit de simplicitat, amenitat i recreació.

SENDERS

S’enten com a sender un camí numerat i senyalitzat que, aprofitant moltes vegades antics vials, especialment de muntanya, serveixen per a la realització d’itineraris de caràcter excursionista, cultural, geogràfic, etc.

Dins la Xarxa Catalana de Senders, actualment de prop de 6000 Kms, creada per la FEEC, l’any 1973 (llavors Federació Catalana de Muntanyisme), trobem quatre tipus de senders, com són:

– Gran Recorregut – GR – Més de 50 Km – Senyalització blanca i vermella

– Petit Recorregut – PR – De 10 a 50 Km – Senyalització blanca i groga

– Sender Local – SL – Fins a 10 Km – Senyalització blanca i verda

– Urbans (àmbit urbà) – Senyalització groga

Amb la idea d’aprofitar el seguiment d’aquests senders, juntament amb d’altres camins i itineraris, s’inicià el projecte de les sortides de Senderisme, l’any 1988, per diversos clubs excursionistes de les comarques del Ripollès i Osona, als quals, en el seu moment la nostra entitat s’hi adherí.

Així, aquesta organització ha anat implantant un programa de 10 sortides de senderisme anuals, que són les que us oferim i de les que s’informa a través d’un tríptic que s’edita a principis d’any.

Aquesta branca de Muntanya, juntament amb la d’Excursionisme, s’ocupa també de la recuperació i conservació de camins del nostre entorn i contribueix en el disseny i manteniment de senders dins la Xarxa Catalana, on és responsable del GR-3 en els trams que li corresponen a la nostra entitat, de Castellar de N’Hug – Campdevànol – Saltor / Vidabona. També s’ha format part dels clubs excursionistes que han participat en la confecció del projecte Itinerànnia del Ripollès – Garrotxa – Alt Empordà, en l’àrea de la nostra comarca que ha pertocat.

Com a recorreguts locals, la nostra entitat inaugurà l’any 2002 el sender anomenat “Torrent de la Cabana” i que pel seu quilometratge ha estat convertit més tard en PR i homolgat per la FEEC.

(Extracte del llibre L’Excursionisme a Campdevànol – 50 anys” de Josep Mª Colomer i Fossas)